Cultuur.

M’n thuiswerk-draai: het corona dagboek van een solution designer.

Lútsen Stellingwerff. heeft dit artikel geschreven

Hoi, ik ben Lútsen Stellingwerff, solution designer bij Lifely. Bij Lifely bedenken en maken we digitale producten om complexe processen te verbeteren. Apps enzo. Vier dagen per week stapte ik in Utrecht in de trein, en in Amsterdam op halte Isolatorweg weer uit de metro. Dan liep ik naar kantoor, om daar samen aan die producten te werken. Maar halverwege maart veranderde dat.  In deel 1 van het corona dagboek ‘Meetings in bed en slechte wifi‘, las je misschien al mijn ervaringen van de lockdown tot en met april. In deel 2Bakstenen en ethernet kabels‘ las je alles over de maand juni en vandaag neem ik jullie mee tot en met eind augustus.

Deel 3: M’n thuiswerk draai

Vrijdag 3 juli

Improviseren

Groep 8 van Mees zou dit jaar niet op afscheidskamp gaan. Want corona. Maar inmiddels zijn de regels weer wat versoepeld. En dus heeft een groepje ouders, waaronder Biep, op het laatste moment alsnog een kamp geïmproviseerd. ‘s Ochtends vertrekt de klas op de fiets naar een jeugdherberg in de buurt, voor een weekend vol bonte avonden, kampvuren, nachtelijke speurtochten en kanotochten.

‘s Middags vertrek ik met Wolf naar Amsterdam, waar in het nieuwe Lifely pand ook wordt geïmproviseerd. Bij gebrek aan barbecueweer houden we hier een betonvloer-party met pizza’s, bier en anderhalve meter afstand. Het is leuk om iedereen weer in het echt te zien. En tot verrassing van Wolf blijken diverse Lifely-ers ook over de nodige kennis van Pokémon te beschikken. Als hij ook nog verschillende mensen weet te verleiden tot een potje Smash kan z’n avond helemaal niet meer stuk.

Tekst gaat verder onder de quote.
"Afgezien van de eerste sessies om de customer journey te bepalen hebben we eigenlijk alles “remote” met hen gedaan."
Donderdag 9 juli

Remote

Op anderhalve meter afstand proosten we met alcoholvrije champagne. We zijn bij een tevreden klant*. Om hen te helpen hun harde groei bij te houden zijn we vanaf eind januari bezig een app te ontwikkelen. Vandaag vieren we dat de eerste testversie van die app klaar is.

Afgezien van de eerste sessies om de customer journey te bepalen hebben we eigenlijk alles “remote” met hen gedaan. Besprekingen, presentaties, en ook de validatie van het design. En nu is er dus de eerste versie van de app. Waar iedereen erg tevreden over is.

Weer thuis in Utrecht hebben we ‘s avonds de eindmusical van Mees, die na de zomer naar de brugklas gaat. Nou ja, musical. Door corona kon die niet door gaan. Meester Dave heeft in plaats daarvan een film gemaakt. Met de ouders van “De Vriendenclub” bekijken we hem in het restaurant om de hoek. Meester Dave heeft z’n best gedaan. Maar ik hoop voor de volgende groep 8 dat ze volgend jaar weer een echte musical kunnen opvoeren.

Vrijdag 24 juli

Werkplekken

De tafels en bureaustoelen die ik met Leon en Jesse uit de opslag heb gehaald passen maar net in Jesse’s auto. We hebben ze nodig voor de “Lifely camping”. In het nieuwe pand gaan we een aantal tijdelijke werkplekken inrichten. Zo kunnen hier maximaal zes mensen tegelijk werken. Want soms blijkt het toch handiger te zijn dingen live te bespreken. Ondertussen wordt er gewerkt aan de definitieve inrichting, die eind oktober klaar moet zijn. De visuals die Nick gisteren tijdens de weekly standup heeft laten zien zien er veelbelovend uit.

Eén bureaustoel neem ik mee naar huis. Daar zet ik hem op mijn bed-bureau-podium constructie, die inmiddels klaar is. Deze week heb ik er al op gewerkt, en dat bevalt best goed. Eindelijk weer een plekje voor mezelf waar ik de hele dag kan blijven zitten. Ook heb ik afgelopen weekend een middagje in de kruipruimte van ons huis doorgebracht. Daar heb ik ethernet kabels getrokken, met als resultaat snel en stabiel internet in alle kamers, zonder over kabels te struikelen. Yes!

Tekst gaat verder onder de quote.
"...met Lifely kijken we vooruit, gaan we nieuwe avonturen beleven, en..."
Maandag 31 augustus

Een nieuwe routine

Ik leg de podiumvloer over ons bed, rij de bureaustoel naar achteren, schuif het bureau in elkaar en zet mijn computer aan. Na bijna 3 weken vrij is het vandaag mijn eerste werkdag na mijn vakantie. Al snel zit ik weer helemaal in wat inmiddels routine is geworden. Calls met collega’s en klanten. Presentaties. Ook mijn eerste online context-mapping workshop durf ik een succes te noemen. ‘s Avonds, als ik met de kinderen het jeugdjournaal kijk, volgt Biep op mijn werkplek online haar PABO colleges.

De Lifely-week heeft inmiddels een vaste structuur gekregen waarin we proberen elkaar op afstand toch regelmatig te zien. Meerdere keren per week hebben we de design team- en project standups. Vrijwel iedere donderdag is er de weekly update. De vrijdagmiddag kent zelfs een zeer intensieve routine. Om 4 uur trappen we af met een bier- (of ander drankje) selfie. Om 5 uur pakken we door met de GIF-battle, direct gevolgd door de share-a-little presentatie. Daarin delen we kleine en grote dingen uit ons privé leven met elkaar (iets wat we voor corona al deden, maar wat ook prima online blijkt te werken). Vaak toppen we dit nog af met een potje Skribbl.

Hoewel het even duurde voor ik m’n thuiswerk-draai had gevonden in deze nieuwe situatie, realiseer ik me ook hoeveel geluk ik eigenlijk heb. Ik en de mensen om me heen zijn allemaal gezond. Ik heb nog steeds een leuke baan. En met Lifely kijken we vooruit, gaan we nieuwe avonturen beleven, en proberen de inzichten die deze crisis ons oplevert in ons voordeel te laten werken. Ik heb heel veel zin daar mijn bijdrage aan te leveren. Dus tot ziens online, of op anderhalve meter afstand op de Prinsengracht 197D. 

*I.v.m. non-disclosure afspraken houden we, tot de officiële release van de app, nog even geheim welke klant. Nieuwsgierig? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!