date

17Jul

Have you met: Léon

In september 2014 startte Léon als stagiair bij Lifely. Hij werd vrij rap ingewerkt door technology lead Peter en leerde wennen aan de nogal directe humor van Nick Koster en woordgrappen van Jesse. Maar de echte vuurdoop kwam pas na 2 weken: het Lifely kiteweekend. Hoewel Léon als front-ender tijdens de kitelessen vooral frontaal op zijn neus ging, ontdekte hij tijdens dit weekend wel direct de Lifely teamspirit die hij zo waardeert. “Ik ken geen enkel bedrijf waarbij je zulke harde grappen kunt maken over je baas.”

Maar hoe komt deze jongen met West-Friese roots eigenlijk bij ons terecht? Laten we beginnen in het dorpje Hensbroek, waar Léon in 1989 werd geboren. “Hensbroek is een gat met vrijwel alleen een dorpsplein, draaimolen en een zweef als het kermis is.” Na 4 jaar verhuisde hij naar Heerhugowaard. Als jongen had Léon nog niet van die lange lokken, hij zag eruit als Malfidus uit Harry Potter. Alleen dan een stuk liever. Hij hield zich altijd aan de regels; kan zich niet herinneren dat hij ooit straf heeft gehad. En hoewel hij bij Lifely te lui is om koffie te zetten, zal Léon niet snel nee zeggen als je hem om hulp vraagt. Op jonge leeftijd al fixte hij continu de mobieltjes, computers en het internet van familie en vrienden. “Ze zagen me toen al aan voor nerd, dat is nooit veranderd.”

Léon ging naar de middelbare school in Heerhugowaard. Buiten schooltijd hing hij in het skatepark, of bleef hij binnen wegens een te hardnekkige World of Warcraft-verslaving. Op school kon hij zijn talenknobbel niet echt vinden, maar dat was niet erg, want hij bleek erg goed in scheikunde en natuurkunde. Al snel raakte hij gefascineerd door alles wat maar met wetenschap te maken heeft. Hij las vele blogs en artikelen, bijvoorbeeld over het ontstaan van ons universum, en de energie die er vrijkomt als materiedeeltjes botsen op lichtsnelheid. Die interesse in de wetenschap, gecombineerd met liefde voor film en documentaires, maakte van Léon ook een echt science fiction fan. En dat is hij nog steeds, hij kan niet wachten tot Star Wars 7 uitkomt.

Het kan niet scifi genoeg zijn voor mij

Vanaf zijn 13e werkte Léon bij een bollenboer in Hensbroek, waar hij in aanraking kwam met tulpen in alle kleuren van de regenboog. Hij kende ze allemaal uit zijn hoofd. Eerst bollen rooien in de winter, dan opplanten in bakjes, dan planten in het land, plukken, koppen, planten (alweer Léon?), en ook nog koppen. Of zoiets. Tegen de zomer begint het hele tafereel in ieder geval weer opnieuw. Maar goed, met toegang tot zo’n groot arsenaal aan tulpen, zou een echte bollenpeller het goed moeten doen bij de vrouwen, toch?

Ik heb mijn ex-vriendinnetje één keer een bos tulpen cadeau gedaan. Ze hield niet van bloemen, toen heb ik ze maar aan haar moeder gegeven.

Naast bollenpellen hield Léon zich vanaf zijn 15e ook al bezig met programmeren. Hij bouwde websites en ontwikkelde role playing games voor vrienden. Daaruit ontstond zijn keuze om MBO Game Design te studeren aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens het eerste jaar ontwikkelde Léon een adver-games platform voor onder andere Ikea, en hield hij zich bezig met het ontwerpen van karakters. Spellen programmeren bleek het toch niet helemaal te zijn, bovendien is het een branche waar lastig werk in te krijgen is. Toen Apple ook nog eens kwam met iPhones die geen flash meer ondersteunden, maakte Léon de switch van actionscript naar javascript. Dit maakte ook zijn overstap van de studie Game Design naar Communicatie & Multimediadesign (CMD) een logisch gevolg.

Op zijn 24e verhuisde Léon weer met zijn familie naar Hensbroek. In de bollenpellerij was hij de oudste in het team, een soort opperbollepeller. De uitdaging was er wel uit. Bovendien was het tijd om een stage te zoeken en zijn studie af te ronden. Op dat moment werkte Léon met twee vrienden aan de ontwikkeling van een festivalapp: Gibble. Een app die mensen in contact brengt met (locale) artiesten, updates geeft over opkomende concerten en de verkoop van tickets faciliteert. Via zijn studie leerde hij Pim kennen, die hij vroeg om beta-user te worden. Pim vroeg hem op zijn beurt of Léon geen stage wilde lopen bij Lifely. De oversteek een feit: van lompe boeren die alleen maar over bier en tieten praten, naar nerds met superflauwe woordgrappen. En hij heeft er nog geen spijt van.

Na het afronden van zijn studie wil Léon naar Amsterdam verhuizen, waar veel van zijn vrienden wonen. En het is natuurlijk ook niet verkeerd om wat dichterbij Lifely te zitten, waar hij vanaf dan weer fulltime aan de slag gaat. Ook al is Léon iemand die volledig in het moment leeft (en zonder agenda), hij weet goed wat hij wil. Naast dat hij natuurlijk hoopt dat zijn festivalapp een succes wordt, blijft hij graag betrokken bij de groei van Lifely. “We doen zulke vette projecten. Niemand wordt ondergewaardeerd en geen enkel product is standaard.” Het leukste aan front-end werkzaamheden vindt hij nog altijd het creatieve gedeelte.

Er zijn wel kaders, maar binnen die kaders kan ik lekker losgaan. From scratch iets moois opbouwen, producten maken waar ik helemaal achtersta.

Buiten werktijd loopt Léon veel hard, gaat hij op pad met vrienden en bezoekt hij concerten van artiesten als MUSE, Foo Fighters, Mumford and Sons en Pearl Jam. Ook begeeft hij zich ieder jaar naar festivals als Lowlands en Pinkpop. Ondanks dat hij een enorme Rock-liefhebber is, maakt het hem op die festivals niet echt uit wat er speelt. “Als het maar gezellig is.”

En oja, hoe het nou zit met dat lange haar? Dat is eigenlijk totaal geen goed verhaal. Léon heeft gewoon geen zin meer om naar de kapper te gaan.

Wij zijn Lifely, een digital agency, al voelt dat wel een beetje als stoer doen op het schoolplein. Wat zijn we dan? We zijn een clubje mensen die heel veel van productontwikkeling houden. Het komt erop neer dat we het tof vinden om bij Lifely te werken, onze klanten blij met ons zijn en de werksfeer niet anders te omschrijven is dan ‘chill’.

Peter Peerdeman

Partner & CTO

Peter Peerdeman is de lead tech van Lifely. Een inspirerend verhaal over Peter’s traject naar coderende eindbaas van Lifely. Via zijn rockverleden nemen we je mee langs de belangrijkste punten en wat hem bezig houdt naast werk. Hij is bijvoorbeeld het nieuwe jaar heel ambitieus gestart met een 365 dagen project!

Aanvraag verstuurd

Dank je voor je aanvraag! We zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Vraag een demo aan