date

26Jan

Have you met Bas?

Sinds 2015 werkt Bas als UX-designer bij Lifely. Voor uiteenlopende projecten en klanten geeft hij vorm aan de meest doordachte interfaces. “Ik vind het tof dat we hier zoveel waarde hechten aan het voortraject van een app of webapplicatie. We gaan altijd terug naar het doel van de klant. Dat geeft mij als designer veel input in waar het concept naar toe gaat.”

Bas werkt de ene week 3 en de andere week 4 dagen bij Lifely. Alle overige tijd besteedt hij achter de draaitafels. Dat Bas zijn leven op deze manier vorm zou gaan geven, letterlijk en figuurlijk, is niet heel verrassend. Zowel muziek als creativiteit gaan als een rode draad door zijn leven.

Als ik met design bezig ben, laad ik me op voor de muziek, en andersom. Voor mij is deze afwisseling in mijn werk heel krachtig.

Bas achterstevoren

Het begint allemaal in Zaandam, waar Bas wordt geboren als zoon van een technisch tekenaar als vader en doktersassistente als moeder. Humor en gezelligheid staan thuis altijd voorop, ook tijdens moeilijke momenten. Bas is de oudste van 3 broers. “Qua interesse en aanleg ben ik echt een mengelmoes. Mijn jongste broertje drumde op zijn 6e de sterren van de hemel en de middelste is een ontzettende techneut die hele motoren in elkaar klust. Haha, we zijn wel een mooi team met z’n drieën.”

Op jonge leeftijd verhuist Bas met zijn moeder naar Venhuizen, waar hij opgroeit tussen de bollenschuren en lange weilanden. “Venhuizen is zo’n typisch Noord-Hollands dorp waarin de kermis het hele jaar centraal staat. Op derde Pinksterdag rijden de tractors door het dorp, met karren vol speakers en keiharde hardcore. Vanaf 7 uur maakt dat gebeuk iedereen wakker. Zo boers is het, zeg maar.” Dat was voor een stadsjongen als hij natuurlijk wel even acclimatiseren.

Bas integreert volledig op het platteland, maakt veel vrienden en ontmoet zelfs zijn huidige vriendin. De vonk slaat over op, jawel, de kermis. “Haha, ja burgerlijker kan eigenlijk niet. Ik herontdekte haar toen ik op het punt stond om naar Amsterdam te gaan. Gelukkig wilde zij ook die kant op.” Terug in de Randstad loopt Bas niet te pronk met zijn ‘boerse’ afkomst. Dat West-Friese accent leert hij zichzelf rap af. “Gelukkig is dat niet zo moeilijk; je plakt gewoon overal weer ge-, be- en ver- voor. Maar als ik met mijn vriendengroep uit Venhuizen ben, hebben we nog wel eens een ‘skoftig mooie avond’, hoor!”

De jongens, 9 in totaal, beleven behoorlijk wat avonturen. Van bierkratten stapelen op Appelhof tot roadtrippen in de Zwitserse Alpen en feesten in Blanes. “Iedereen is zijn eigen weg gegaan. Maar als we elkaar zien, is het net alsof we weer 16 zijn en op Terschelling zitten.” In Amsterdam heeft Bas inmiddels ook nieuwe vrienden gemaakt. Vooral tijdens het uitgaan leert hij mensen kennen waarmee hij samen draait en optredens bezoekt.

Als ik muziek deel met mensen die dat ook heel tof vinden, ontstaat er een diepere connectie. Dat is heel cool.

't Is stil aan de overkant

Zijn vader laat Bas al op jonge leeftijd kennismaken met elektronische muziek. Bas raakt onder de indruk van het geluid van DJ’s als John Digweed, Michel de Hey en Sandrien. “Wel grappig is dat ik ook het eerste feestje pakte met mijn vader. Hij had kaartjes voor de 10e editie van Earth, een feest in Paradiso waar hij zelf al jaren naar toe ging. Ik was eigenlijk te jong, maar mijn vader mailde naar de organisatie of hij z’n zoontje mee mocht nemen. De organisatie vond het okay.”

De set van Patrice Bäumel en Nuno Dos Santos staat Bas nog altijd in zijn geheugen gegrift. Nu, jaren later, heeft hij goed contact met beide DJ’s en draaien ze af en toe zelfs op dezelfde feestjes. Met veel plezier betreedt Bas het podium in clubs als de Radion, Sugar Factory, Melkweg en Studio 80. Toch is het alles behalve zijn doel om de grootste te worden, of om voor het meeste publiek te staan. “Het mooie aan muziek vind ik dat je er mensen mee kunt binden. Niet door te draaien wat zij willen horen, maar door jouw gevoel en jouw idee over muziek met ze te delen. Maar dat klinkt wel wat zweverig hè, haha!”

Niet alleen zijn die beats er met de paplepel ingegoten, ook weet Bas als kind al dat hij iets met design wil doen. In groep 8 geeft hij een spreekbeurt over het beroep grafisch ontwerper. En op de middelbare school in Grootebroek, kiest hij heel bewust voor de expressieklas. Of misschien wel voor de inhoud daarvan: alleen maar meisjes. Er wordt behoorlijk wat afgeroddeld en mini-Bas komt alles te weten over elke puberruzie of relatie(crisis). Gelukkig zit er één andere jongen in zijn klas, waarmee hij bevriend raakt en wel gewoon ongecompliceerd op boevenpad kan.

Op school vindt Bas de creatieve vakken het leukst. Hij leert zichzelf binnen no time Photoshop aan, en ontwerpt posters voor het jongerencentrum in Venhuizen en feestjes die hij zelf organiseert. Iedere maand hangen er zo’n 100 exemplaren door het dorp. Een absolute topper is het feest Hollebollebeats, een naam die überhaupt al een pluim verdient natuurlijk. “Haha, mooi om een feestje te organiseren voor €3,50. En er moest natuurlijk 16+ op de poster, want we waren zelf net 16 geworden."

Hollebollebeats (2009) & Definition (2012) @ Grootebroek

Tijdens de Informaticalessen op de middelbare school raakt Bas steeds meer geïnteresseerd in alles wat met vormgeving en websites te maken heeft. Na schooltijd programmeert hij websites en doet hij wat klusjes op het gebied van design. Toch brengt ook hij, net als iedere andere gezonde jongen op het Noord-Hollandse platteland, zijn geld vooral bollenpellend op de plank. Als Bas 21 is, verhuist hij naar Amsterdam, waar hij op dat moment Communicatie en Multimedia Design studeert.

Bas ontwikkelt zich in UX-design en frontend development. In het derde jaar van zijn studie doet hij een project met data van het openbaar vervoersnetwerk in Amsterdam. Samen met 3 studiegenoten bedenkt hij het concept achter de Moet Ik Rennen-app, een app die realtime data van het ov verzamelt. De app laat reizigers zien hoeveel haast ze hebben, en of ze dus moeten rennen of niet! De jongens krijgen zilver bij de Spinawards en daarmee een coach, waardoor ze de app daadwerkelijk kunnen ontwikkelen.

En dat wordt een hit! De app verspreidt zich direct als een olievlek en Bas en zijn studiegenoten worden helemaal platgebeld. Moet Ik Rennen wordt trending topic in meer dan 60 blogs en kranten en krijgt aandacht op vele tv- en radiozenders. Uiteindelijk wordt deze zelfs bekroond als meest gedownloade app in de Appstore. Bas zelf vindt vooral de funfactor in de app heel tof. “We integreerden bijvoorbeeld de ‘geenhaast-korting’. Als je dan de trein mist, krijg je voor een euro een snack bij de Smullers.”

Na zijn studie werkt Bas een tijdje als frontender en designer tegelijk, een baan die goed aansluit bij zijn studie. “Maar ik wist dat ik me moest gaan specialiseren in frontend óf design, want de trends in beide vakgebieden gaan supersnel.” Bas beseft dat hij het ontwerpen leuker vindt dan code schrijven en richt zich een jaar lang vol op design. En dan komt Lifely op zijn pad.

“Bij Lifely heb ik als UX-designer echt mijn plek gevonden. We hebben veel vrijheid binnen de projecten die we aannemen, waardoor ik volop creatief kan zijn. Beginnen met een leeg canvas, om vanuit daar de fundering van een product te ontwerpen. Daar word ik echt blij van.”

Mijn doel op het gebied van design? Een Dribbble-shot met meer dan een miljoen likes.

Maar als ik dat zeg wordt Pim boos, haha, want het kan er natuurlijk wel vet uitzien, maar moet ook goed werken voor de klant!”

Wij zijn Lifely, een digital agency, al voelt dat wel een beetje als stoer doen op het schoolplein. Wat zijn we dan? We zijn een clubje mensen die heel veel van productontwikkeling houden. Het komt erop neer dat we het tof vinden om bij Lifely te werken, onze klanten blij met ons zijn en de werksfeer niet anders te omschrijven is dan ‘chill’.

Pim Verlaan

Founder & Concepter

Ondernemerschap, commercieel kansen benutten en effectief je doel met digitaliseren bereiken. Dat zijn de drie kwaliteiten die je altijd in Pim zal herkennen. Van voetballen op het hoogste niveau tot productontwikkeling, deze veelzijdige Founder en Concepter van Lifely draait er zijn hand niet voor om. Al in 2002 begon Pim zijn eerste websites te maken en in 2004 registreerde hij zijn eerste domeinnaam.

Aanvraag verstuurd

Dank je voor je aanvraag! We zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Vraag een demo aan