date

25Jul

Gasten de Serie - Camera, Set, Action!

En dan ineens weet je het: we gaan een televisieserie maken. Zo stonden we ruim een jaar geleden in de Rotterdamse kroeg Bar3. Samen met onze vrienden van Tam Tam, a friend of mine en Off Duty een dag kneiterhard werken om twaalf minuten beeldmateriaal bij elkaar te schieten. Over het toch wat teleurstellende resultaat zullen we het maar niet hebben. Echter was het euforische gevoel van het werken aan een videoproductie in een klein gepassioneerd team het startschot van een groots vervolg.

De laatste auditieronden voor Gasten maart 2014.

Een jaar later met vele woensdagavond meetings, dagen aan voorbereiding en zes intensieve draaidagen begint ons love child. Gasten de serie begint langzaam definitieve vormen aan te nemen. Het core-team bestaat uit Japie Stoppelenburg als schrijver & regisseur, Sarah van Hecken als producer, Bart Ramakers als co-producer & allround whizzkid en Lifely’s Nick de Bruijn als director of photography. Samen zijn wij na een jaar aan voorbereiding druk bezig met de postproductie van Gasten. Gasten de serie begon eind 2013 steeds serieuzere vormen aan te nemen. Na investeringen van het team en een aantal partner bureaus was er genoeg budget om een echte productie te draaien.

De grootste horde, budget, was weliswaar genomen, toch was dat pas het begin van het lange avontuur dat leidde tot de opnames.

Our weapon of choice, the pimped out Canon C100. (Foto: Sarah van Hecken)

Gasten de serie in het kort; Wat gebeurt er met onze generatie — de generatie van iPhones en Jaegershotjes — nu we genoeg geld verdienen om te doen wat we willen, en onze ouders niet meer meekijken met de keuzes die we maken?

Wat te doen met al die vrijheid? #yolo? En lol hebben we tot we doodvallen? Of leidt uiteindelijk alles tóch naar huisje boompje baby, hoe hard je je er ook tegen verzet? Dat, en nog veel meer, wordt al drie jaar uitvoerig besproken door drie Rotterdamse vrienden. De moderne metroman David, zijn artistieke maar apathische zusje Kiki en de uitbundige wannabe-schrijver Pip. Elke vrijdag eten ze met elkaar en bespreken ze de wereld. Een ouderwetse traditie van nieuwerwetse mensen. Niks aan de hand, tot Pip’s beste vriendin van vroeger, terug verhuist naar Rotterdam. Haar terugkeer naar Rotterdam brengt een hoop met zich mee. Oude wonden, sterke meningen, vergeten geheimen...

Elke aflevering van Gasten centreert zich rond zo’n vrijdagavond etentje. Vlak ervoor, een paar uur erna, er midden in. De serie vertelt een herkenbaar en pijnlijk eerlijk verhaal over ons: slimme, kritische en bevooroordeelde jong-volwassenen in de op één na grootste stad van Nederland. De mooie dingen, maar vooral ook de lelijke. Want als we onze oma's moeten geloven, kan het met onze generatie toch nooit goed komen.

De cast klaar voor de eerste draaidag! (Foto: Sarah van Hecken)

Wat blijkt, het opnemen van slechts twee afleveringen is een helse klus! Het schrijven van een script, het uitdokteren van de budgettering en alle technische aspecten van het project in kaart brengen. De laatste grote horde was het vinden van het juiste talent om Gasten tot leven te brengen. Er zijn verschillende grote websites in Nederland waar je met een synopsis en rol omschrijving een casting call kan uitschrijven. Dan verwacht je hooguit een paar inschrijvingen voor iedere rol.

De sterrencast van Gasten de Serie.

Japie werd overspoeld door alle reacties! We kregen ruim 180 aanmeldingen voor de vier hoofdrollen. Er waren twee auditie ronden nodig om de juiste acteurs te casten. Floss speelt de introverte en artistieke Kiki, Folkert speelt de moderne metroman David, Ralph speelt de wannabe-schrijver Pip en Laurien vertolkt de rol van once upon a time feestbeest Esmee.

Opnames voor de eerste aflevering zijn onderweg! (Foto: Sarah van Hecken)

Inmiddels hebben we de opnames van de pilot er op staan. Zes lange draaidagen die uiteindelijk moeten resulteren in ruim 40 minuten film. Met een fantastisch team van acteurs, cameramannen en assistenten was het echt een feest om onderdeel van een productie als Gasten te zijn. Naast de initiatiefnemers Japie, Bart, Sarah en Nick bestond het team van helden uit Johan Zandbergen als cameraman, Sjoerd Stadt als set-assistent en BTS cameraman, Simone Frank als productie-assistent, Sandra Van Uffelen van de visagie!

Stiekem is er al een rough cut, maar dat is pas het begin. We hopen in september of oktober een groot première feest te kunnen geven. Eerst moeten we nog uren knippen, snijden en finetunen. Om het maar niet over de color grading en het sound design te hebben! Het laatste project waar we een première voor gaven, The Art Of Texture, was fantastisch. Dat gaan we deze keer natuurlijk proberen te over treffen!

Wil je de komende maanden op de hoogte blijven van Gasten of meer behind the scenes beelden zien? Bekijk dan ons Instagram archief op Gastendeserie.nl en volg ons op Facebook.

Camera man Johan Zandbergen klaar voor de eerste takes van episode 01. (Foto: Sarah van Hecken)

Wij zijn Lifely, een digital agency, al voelt dat wel een beetje als stoer doen op het schoolplein. Wat zijn we dan? We zijn een clubje mensen die heel veel van productontwikkeling houden. Het komt erop neer dat we het tof vinden om bij Lifely te werken, onze klanten blij met ons zijn en de werksfeer niet anders te omschrijven is dan ‘chill’.

Nick de Bruijn

Founder & Strategist

Benieuwd naar hoe je in het leven van een kleine jongen met een kite naar co-founder van een mediabureau gaat? Wij hebben het in deze blogpost over Nick, de kunstenaar van Lifely als het aankomt op foto, video en concept.

Aanvraag verstuurd

Dank je voor je aanvraag! We zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Vraag een demo aan