date

15Sep

API’s en Logging op Endpointcon

Samen met 197 andere backend fanatiekelingen luisterde het backend team van Lifely naar presentaties over de “endpoints” of “API’s” van websystemen. De API is een prachtig stukje code waar de data van het systeem in rauwe vorm ontsloten wordt. Deze rauwe data kan vervolgens door een webapplicatie of mobile app gebruikt en weergegeven worden. Het aanwezige publiek had een zeer diverse programmeerachtergrond (Java, Scala, PHP, NodeJS, Ruby, Python etc. etc.) maar doordat er veel werd gesproken over onderliggende concepten waren de talks voor iedereen even interessant. Een paar van deze concepten licht ik graag toe.

Developer Platform

Kaymar Mohager beet het spits af met zijn talk over de ontwikkeling van het LinkedIn developer platform. Hij drukt ons op het hart dat het belangrijk is om een duidelijk afgestemd doel en plan te hebben bij het opzetten van een developer platform. We moeten ook niet vergeten dat als API’s eenmaal gebruikt worden, het moeilijk is om deze weer aan te passen. Bij iedere wijziging moeten alle gebruikers weer begeleidt worden naar de nieuwe versie.

Een van de belangrijkere verbeteringen die hij heeft doorgevoerd is om de officiële app en website gebruik te laten maken van dezelfde API als wordt aangeboden voor de buitenwereld. Op deze manier sporen de interne programmeurs problemen en manco’s van de API sneller op en dat scheelt weer een hoop negatieve feedback van de externe gebruikers van de API. Om het ontdekken van de API nog gemakkelijker te maken hebben ze een sandbox tool gemaakt waarmee de API live uitgeprobeerd kan worden. Dit blijkt een groot succes te zijn: de tool is nog steeds de meest bezochte pagina op de developer portal.

Team Lifely Backend op Endpointcon 2014

Logging en Big Data

Tijdens de presentatie over logging en analytics van Michael Heap worden we geïnspireerd om meer te doen met de data die een applicatie kan genereren. Door in al onze applicaties log messages te schrijven wordt debuggen van code gemakkelijker en is het voor een nieuweling snel duidelijker hoe de code in elkaar zit.

Nog interessanter wordt het als er zogenaamde “events” in een systeem gelogged worden. Denk hierbij aan events zoals bijvoorbeeld “gebruiker x heeft een object met type y aangemaakt”. Al deze events worden verzameld op een centrale verzameld en geïndexeerd in een gemakkelijk doorzoekbare database. Met behulp van data visualisatie kunnen we deze “big data” analyseren en gemakkelijk grafieken en rapportages genereren. In deze rapportages kunnen we ook trends over tijd detecteren, wat opeens hele interessante informatie kan opleveren voor zowel business als development.

Na de conference en de afterparty zijn we bij Lifely direct aan de slag gegaan met onze eigen “big data” server, op basis van de ELK stack (Elasticsearch, Logstash en Kibana). Ook de logging in onze applicaties hebben we een flinke update gegeven en het nieuwe inzicht in onze data bevalt ons zo goed dat we dit zeker voort zullen zetten in andere projecten!

Kibana big data analytics in actie

Zo zien we maar weer hoe veel ontwikkeling er plaats vind in de web wereld en hoe gemakkelijk het is om van nieuwe technologie gebruik te maken. Zo’n dagje sparren met concullega’s over een nieuwe techniek geeft ons weer een flinke inspiratie voor onze development activiteiten. Een mooie start dus van Endpoint Conference, bedankt en wellicht tot volgend jaar!

Wij zijn Lifely, een digital agency, al voelt dat wel een beetje als stoer doen op het schoolplein. Wat zijn we dan? We zijn een clubje mensen die heel veel van productontwikkeling houden. Het komt erop neer dat we het tof vinden om bij Lifely te werken, onze klanten blij met ons zijn en de werksfeer niet anders te omschrijven is dan ‘chill’.

Peter Peerdeman

Partner & CTO

Peter Peerdeman is de lead tech van Lifely. Een inspirerend verhaal over Peter’s traject naar coderende eindbaas van Lifely. Via zijn rockverleden nemen we je mee langs de belangrijkste punten en wat hem bezig houdt naast werk. Hij is bijvoorbeeld het nieuwe jaar heel ambitieus gestart met een 365 dagen project!

Aanvraag verstuurd

Dank je voor je aanvraag! We zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Vraag een demo aan